All for Joomla All for Webmasters

Δευ, Τρί, Πέμ, Παρ: 09:00 - 14:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη: 09:00 - 14:00

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑ

Τα πρώτα δόντια του παιδιού τα λεγόμενα νεογιλά δόντια έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του. Τα γερά και υγιή νεογιλά δόντια βοηθούν το παιδί να μασά σωστά τις τροφές του αλλά και να μπορεί να μιλά και να προφέρει σωστά. Μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθούν τα παιδιά, έχουν ήδη σχηματιστεί στο εσωτερικό των ούλων τους τα πρώτα 20 νεογιλά – παιδικά τους δόντια. Τα πρόσθια 2 άνω και κάτω δόντια συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται μέσα στο στόμα , δηλαδή να ανατέλλουν όπως αναφέρεται στην οδοντιατρική ορολογία, όταν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία μεταξύ 6 και 12 μηνών και μέχρι την ηλικία των τριών τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη στο στόμα τους 20 νεογιλά δόντια (για τη χρονική σειρά ανατολής και απόπτωσης των νεογιλών δοντιών βλέπε τον πίνα κα στο τέλος του άρθρου).

Η τερηδόνα των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα ανατείλουν μέσα στο στόμα του παιδιού. Μερικοί γονείς προβληματίζονται γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τις τερηδόνες των νεογιλών δοντιών εφόσον αυτά θα αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια. Όμως αυτή η ανησυχία είναι λογική και πρέπει να υπάρχει γιατί η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να επιδράσει και στα καλυμμένα από τα ούλα μόνιμα δόντια που σχηματίζονται στο εσωτερικό των γνάθων και των ούλων. Τι προκαλεί την τερηδόνα; Η πλάκα είναι ένας συγκολλητικός άχρωμος υμένας από μικρόβια που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Όταν η ζάχαρη και το άμυλο από τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε, συνδυάζονται με την πλάκα, παράγεται ένα οξύ που προσβάλει την αδαμαντίνη – σμάλτο του δοντιού. Οι επανειλημμένες προσβολές από οξέα μπορεί να καταστρέψουν την αδαμαντίνη και τελικά να προκαλέσουν τερηδόνα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο Μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια των παιδιών μας αρχίζοντας νωρίς και έγκαιρα τις εξετάσεις του στόματος από τον οδοντίατρο.

Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Ακαδημία Παιδοδοντίας των ΗΠΑ αναφέρουν πως η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται 6 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα και όχι αργότερα από τα γενέθλια συμπλήρωσης 1 έτους από το παιδί. Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η επίσκεψη; Ο οδοντίατρος μπορεί να δείξει πώς να καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα δόντια των παιδιών, να συζητήσουμε μαζί του τις ανάγκες του παιδιού για φθόριο και να μας συστήσει διάφορα προϊόντα φροντίδας και υγιεινής του στόματος για το παιδί.

• Επίσης ο οδοντίατρος ελέγχει για την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων όπως οι τερηδόνες των δοντιών που προκαλούνται από τη χρήση του μπιμπερόν. Ο οδοντίατρος εξετάζει με προσοχή και μα ήπιους χειρισμούς τα δόντια και τα ούλα των παιδιών,ελέγχοντας κατά πόσον υπάρχουν τερηδόνες ή άλλα προβλήματα. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει κάποια μορφή καθαρισμού στα δόντια του παιδιού. Επίσης το παιδί μπορεί να εξεταστεί για παρατεταμένη απομύζηση των δακτύλων που ίσως προκαλέσει ορθοδοντικά ή άλλα προβλήματα. Οι ανάγκες στοματικής φροντίδας και υγείας των παιδιών διαφέρουν και ο οδοντίατρος θα σας συστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου και επανεξέτασης του παιδιού σας. Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα όπως οι φθοριώσεις και η χρήση αποφρακτικών υλικών για τις οπές και σχισμές των δοντιών του παιδιού μπορεί να σημαίνουν για εσάς σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων αλλά για το παιδί σας σημαίνουν διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας των δοντιών του. Αυτά τα αποφρακτικά υλικά είναι ένα προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών των παιδιών και τα προστατεύει από την ανάπτυξη της τερηδόνας. Οδηγίες για μια θετική πρώτη οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού

• Προγραμματίζουμε την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο μεταξύ της ηλικίας 6 μηνών και ενός έτους.

• Δεν διηγούμαστε στο παιδί τρομακτικές ιστορίες για τον οδοντίατρο ούτε του λέμε οτιδήποτε που μπορεί να το φοβίσει.

• Προγραμματίζουμε ένα πρωινό ραντεβού στον οδοντίατρο γιατί τότε τα παιδιά είναι πιο χαλαρά και συνεργάσιμα.

• Δεν εκδηλώνουμε οποιονδήποτε φόβο ή άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι για την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

• Δεν πιέζουμε τα παιδιά να πάνε στον οδοντίατρο .

• Ουδέποτε χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν ποινή ή απειλή για το παιδί.

• Προσπαθούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο σε μια ευχάριστη έξοδο και σε μια αφορμή για ψυχαγωγία

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε άμεσα για κάθε εξέλιξη του Ιατρείου μας, ακολουθώντας μας στα social media.